Бернд Нойендорф беше избран за нов президент на Германския футболен съюз след убедителна победа в изборите на Конгреса на централата в Бон срещу опонента си Петер Петерс, съобщи ДПА.

60-годишният бивш политик Нойендорф получи вота на аматьорските клубове и спечели със 193:50 гласа срещу Петерс, който беше подкрепен основно от представителите на професионалните отбори.  Той заменя на поста подалия оставка през май миналата година Фриц Келер и ще се опита да възстанови репутацията на разтърсваната от скандали организация.

"Основната ми задача е да направя всичко необходимо, за да се успокоят нещата в тази федерация. Футболът трябва отново да излезе на преден план, а не препирните в ръководството", коментира Нойендорф.

Четирима президенти на ГФС подадоха оставки от 2012 година, а Келер беше последният, който напусна ръководството на съюза, след като отправи нацистки поздрав към вицепрезидента Райнер Кох по време на среща на управата.  Проблемите в централата, обаче, са по-дълбоки заради различни финансови и данъчни скандали, започнали още с избора за домакинството на Германия на Мондиал 2006.

Конгресът на ГФС също така реши да отнеме титлата "почетен президент" на бившия канцлер Герхард Шрьодер, който отказва да прекъсне връзките си с Русия след военната инвазия на страната в Украйна. 77-годишният Шрьодер продължава да заема ръководни позиции в руски държавни компании, а през тази седмица е в Москва за разговори с Владимир Путин, с когото поддържа близки отношения. 

Събранието започна с минута мълчание в памет на починалия в четвъртък на 77-годишнва възраст Юрген Грабовски, световен шампион с Германия през 1974 година.